Čo nedokážeš akceptovať, zmeň.


Odišla som zo školy. Alebo konkrétnejšie, vymenila som dennú formu štúdia za tú externú. A v živote som nebola žiadnym svojim rozhodnutím tak presvedčená, ako týmto.
Opustiť kolobeh plný zastaraných informácií, pripravujúcich nás na socialistický systém, ktorý už dávno neexistuje je náročné. V prvom rade finančne, pretože pre môj štát týmto očividne prestávam byť normálnym študentom a začína sa moje produktívne a práceschopné obdobie.
Očakávajú sa odo mňa  veci ako platenie odvodov, návštevy úradu práce a všetky tie ostatné nepríjemné záležitosti, ktoré dospelým ľuďom znepríjemňujú život. A teraz budú aj mne.
Keď som prvýkrát s mamou začala túto tému, videla som za externým štúdiom len veľa voľného času a doplnenie spánkového deficitu, ktorý mi moja stredná škola vytvorila. Videla som samú seba zabalenú v perinách o jednej popoludní, ako pozerám desiatu epizódu One Tree Hill a pijem kakao. Predstavovala som si, ako sa nebudem každý deň brodiť domácimi úlohami a stresovať sa testami, na ktoré som sa nenaučila. Lebo prekvapivo, byzantské a ranokresťanské umenie nie je práve to najpodstatnejšie, čo sedemnásťročný človek potrebuje ovládať. Myslela som si, že ma čaká rozprávka zvaná nekonečné ničnerobenie a požieranie pizze.
Ale to sa asi nestane.
Asi určite.
Budem pracovať. Omnoho viac ako som pracovala doteraz.
A do toho sa ešte budem aj priebežne učiť. Chodiť do jazykovky. Robiť certifikát, štátnice.
Čítať veľa kníh o pozitívnom myslení a sebarealizácií. O tom ako psychické problémy ovplyvňujú fyzické zdravie. O čínskej medicíne. A o dobrom jedle.
Budem jesť jedlo, ktoré moje telo naplní všetkým, čo potrebuje. Lebo budem  mať čas si ho uvariť a peniaze na to si ho kúpiť.
Budem pravidelne cvičiť, lebo vďaka dobrej strave na to budem mať energiu. A keď nebudem mať náladu cvičiť, pôjdem sa prejsť k Dunaju, kúpim si domáci mätový ľadový čaj a budem nasávať všetko pekné, čo mi život môže dať.
Odpútam sa od všetkej negatívnej energie, ktorá sa na mňa dennodenne lepila v mojej žltej počarbanej lavici. Už si do tej lavice nikdy nesadnem, nebudem sa musieť pozerať na tie hlúpe tváre ľudí, ktorí si myslia, že popularita a postavenie v spoločenskom rebríčku na strednej škole z nich spraví v reálnom živote úspešných jedincov.
Vždy som vedela, že jediný človek na zemi, ktorý ti zabezpečí šťastie, si ty sám. Že pre mňa som to ja. A ja som tá jediná, ktorá môže sedieť úplne vzadu vtlačená do sedadla a viesť sa nevedno kam alebo sa chopiť riadenia. Ja som tá jediná, ktorá môže zmeniť veci, ktoré sa mi nepáčia.
A mne sa moja škola naozaj veľmi nepáčila.
Takže všetky tieto zmeny začínajú dnes. Už som sa objednala na hodinu tabaty. Pretože budem fit a budem sa cítiť pohodlne vo vlastnom tele.


A hlavne, budem šťastná. 

6 komentárov:

  1. Zdravím :) nevím jestli bylo ideální opustit denní formu studia jen proto, že tě to tam nebavilo. Budou horší věci, které Tě nebudou bavit a nebudeš se od nich moct odpoutat. Já jsem musela odejít ze střední ze zdravotních a osobních důvodů. Neměla jsem podporu rodiny a moje škola byla až příliš finančně a časově náročná na to, abych ji utáhla z brigád. Šla jsem pracovat a věř mi, že jsem vystřídala spoustu zaměstnání, kde se líbilo obírat mladé lidi. Byla jsem hloupoučká v tomto směru a každému jsem věřila, no i díky tomu jsem naletěla, kde jsem mohla. Každopádně i teď je těžké sehnat práci. Nejvyšší uznatelné dosažené vzdělání je základka i přesto, že mi chybí jenom čtvrťák. Jsem ráda, když odejdu domů s výplatou 14000Kč a to na dnešní poměry opravdu není moc peněz. Nevím, jak je to s prací na Slovensku, ale u nás je to teď bídné. Každopádně doufám, že sis to dobře promyslela a držím Ti palce. A mnoho úspěchů v blogování. vevino.cz :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem za tvoj komentár. Ono úprimne toto rozhodnutie predchádzalo určitými zdravotnými problémami, s ktorými mi doktori akosi nedokázali pomôcť, preto si potrebujem pomôcť sama a na to potrebujem zmeniť pre mňa veľmi nevyhovujúce prostredie, akým stredná škola pre mňa bola. Toto rozhodnutie som premyslela zo všetkých strán, vypočula som si všetky rodinné názory aj názory priateľov a keby som nemala istú robotu na plný úväzok tam, kde robím teraz na čiastočný, asi by som sa na to celé pozerala úplne inak. Aj na Slovensku je to s robotou veľmi zlé a ľúbia tu okakávať nie len mladých ľudí, ale všeobecne všetkých. Takže keby som zo strany mojej zamestnávateľky nemala stopercentnú istotu, určite by som váhala nad týmto rozhodnutím dlhšie. :)

      Odstrániť
  2. snad se ti splní vše co si přeješ a budeš šťastná! :)

    IDEY JEDNÉ HOLKY

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som urobila pred pár rokmi to isté a vôbec neľutujem. Žiaľ, potom som sa na mgr. vrátila na denné a je to zas depka :/ ešteže existujú blogy a knihy, inak by som ušla zas.

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V prvom rade ďakujem za všetky tvoje pozitívne komentáre, veľmi si ma potešila. :) ja ešte neviem posúdiť, či som spravila dobre, ale tiež mám takého tušáka, že nebudem ľutovať. Nebude to jednoduché, ale verím tomu, že to bude pre mňa lepšie.

      Odstrániť
  4. Hodně dlouho se mi nestalo, aby mě nějaký článek tak vtáhl :) přišla jsem na tebe úplně z ničeho nic, ale už po tomhle jednom článku mi to sedí :) rozhodně souhlasím se vším co píšeš a líbí se mi, že si se toho nebála a šla si do toho. Ráda si přečtu víc :)
    forbetterme.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť